10,00 zł
7,90 zł
4,70 zł
13,60 zł
5,00 zł
15,20 zł
3,20 zł
9,40 zł
22,00 zł
12,10 zł
6,50 zł
13,50 zł
8,00 zł
7,30 zł
4,20 zł
7,30 zł
9,50 zł
5,00 zł
5,20 zł
5,80 zł
5,00 zł
10,50 zł
3,00 zł
10,50 zł
11,50 zł
4,20 zł
4,00 zł
6,50 zł
6,00 zł
6,00 zł
6,00 zł
13,00 zł
8,00 zł
8,50 zł
18,90 zł
8,40 zł
13,60 zł
4,70 zł
3,00 zł
3,00 zł
4,50 zł
4,20 zł
3,00 zł
6,80 zł
4,50 zł
8,40 zł
5,00 zł
9,00 zł
8,50 zł
15,20 zł
10,50 zł
15,20 zł
8,00 zł
8,50 zł
3,50 zł
12,10 zł
26,20 zł
40,00 zł
5,00 zł
8,00 zł
4,50 zł
8,40 zł
9,40 zł
7,30 zł
4,70 zł
10,50 zł
22,00 zł
3,20 zł
3,00 zł
11,50 zł
13,00 zł
18,90 zł
3,00 zł
3,00 zł
5,00 zł
4,00 zł
5,20 zł
15,20 zł
6,00 zł
10,50 zł
5,80 zł
3,00 zł
4,00 zł
13,60 zł
7,90 zł
4,50 zł
7,90 zł
9,00 zł
6,00 zł
4,20 zł
10,50 zł
Sól himalajska drobna
Opis
Sól Himalajska
Sól to jedna z najpopularniejszych przypraw. Wpływa na wyodrębnienie smaku i aromatu oraz wykształcenie koloru potraw. Jej najszlachetniejszą odmianą jest sól himalajska.
To najczystsza sól na Ziemi wydobywana ręcznie ze złóż leżących na terenie dawnego morza u podnóża Himalajów w Pakistanie. Ma krystaliczną strukturę, lekko różową barwę i delikatny smak.
Zastosowanie:
Sól to podstawowy produkt stosowany w kuchni, doprawiamy nią przyprawy, dodajemy do kanapek, przetworów itp., ale jest jeszcze wiele innych jej zastosowań dzięki, którym nasze gotowanie będzie o wiele szybsze, prostsze i smaczniejsze, oto co może zdziałać szczypta soli:
- dodana do jajek podczas gotowania zapobiega pękaniu skorupek;
- dodana do mleka przedłuża jego świeżość;
- mielona kawa będzie bardziej aromatyczna po dodaniu odrobiny soli;
- dodana do piany z białek przyspiesza jej ubijanie;
- dodana do kompotu z jabłek, przyspiesza ich gotowanie i podnosi walory smakowe;
- podnosi walory smakowe owoców cytrusowych;
- dodana do kompotu z rabarbaru odkwasza jego smak, przez co można dodać mniej cukru;
- podkreśla smak czekolady w tortach i ciastach;
- wysypana na patelnię teflonową i podgrzana pozwala smażyć mięso i jajka bez dodatku tłuszczu