

































































































Nasiona chia
Opis
Nasiona Chia (szałwii hiszpańskiej)
Nasiona chia to małe czarne nasionka rośliny, która powszechnie zwana jest szałwią hiszpańską. W środowisku naturalnym rośnie w Ameryce Pd. Roślina posiada duże liście i filetowe albo białe kwiaty, jej owoce zawierają owalne nasiona. Najczęściej uprawiana jest w sposób ekologiczny. Nasiona są wyselekcjonowane, pochodzą wyłącznie z monitorowanych upraw, nie są organizmem genetycznie modyfikowanym (GMO). Ziarno jest wysuszone i dokładnie oczyszczone. Posiada naturalny połysk, charakterystyczne ubarwienie, o świeżym naturalnym zapachu.
W przeszłości była dobrze znana Majom, którzy nazwali ją „chia”, co oznacza „siła”.
Nasiona namoczone w wodzie, soku lub mleku pęcznieją, ponieważ wchłaniają wodę i tłuszcze.
Dzięki swoim właściwością nasiona chia są idealne dla sportowców i wegetarian.
Nasiona chia posiadają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach.
Zastosowanie w kuchni
Ze względu na swoje różnorodne właściwości, nasiona chia powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań:
-
jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw
-
dodatek do koktajli
-
zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników
-
do puddingów, sosów, zagęszczania zup
-
można kiełkować.
Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane).
Nasiona można spożywać w czystej postaci, ale trzeba pamiętać żeby popić dużą ilością wody lub soku.
Dzienna dawka to 2-3 łyżeczki nasion (15 g), nie przekraczać dziennej dawki.
Więcej: zobacz na blogu kliknij