

































































































Kwasek cytrynowy
Opis
Kwasek cytrynowy
Kwasek cytrynowy to popularny składnik wielu produktów spożywczych i jest organicznym związkiem chemicznym używanym w przemyśle spożywczym oraz w domu.
Jest to idealny regulator kwasowości stosowany do marynat, zup czy sosów. Można go użyć do sporządzenia orzeźwiających soków lub dodać do konfitur, dżemów, galaretek i deserów.
Kwasek cytrynowy odpowiada w głównej mierze za orzeźwiający smak i aromat wielu produktów, takich jak napoje o smaku cytrusów. Jest to substancja o działaniu zakwaszającym, czyli obniża pH wielu produktów. Ma to dobry wpływ nie tylko na smak danego produktu, ale także przyczynia się do konserwacji i przedłużenia trwałość.
Kwasek cytrynowy doskonale nadaje się do eko sprzątania. Pomaga pozbyć się kamienia i tłuszczu, odświeża i wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwpleśniowe.
Przykładowe zastosowanie do sprzątania:
-
usuwanie kamienia z czajnika,
-
usuwanie osadu po kawie i herbacie,
-
czyszczenie sitka ze zlewozmywaka,
-
czyszczenie mikrofalówki,
-
usuwanie kamienia z armatury łazienkowej,
-
nabłyszczanie szklanych naczyń,
-
czyszczenie sztućców,
-
wybielanie prania,
-
czyszczenie wanny,
-
umywalki, brodzika,
-
turbo-roztwór do czyszczenia rur,
-
pasta uniwersalna,
-
usuwanie plam z dłoni,
-
peeling do skórek od paznokci.