Menu
Płatności Autopay
Shoper - Przelewy24
Nowości
6,50 zł
5,50 zł
4,50 zł
11,00 zł
10,00 zł
8,00 zł
5,00 zł
Produkt dnia
22,00 zł
12,50 zł
6,50 zł
21,50 zł
8,50 zł
7,50 zł
4,50 zł
7,50 zł
9,50 zł
5,00 zł
5,50 zł
6,00 zł
5,50 zł
13,00 zł
3,00 zł
10,50 zł
11,50 zł
4,50 zł
4,00 zł
6,50 zł
6,00 zł
6,00 zł
6,00 zł
13,00 zł
8,00 zł
8,50 zł
21,50 zł
8,50 zł
14,00 zł
5,00 zł
3,00 zł
3,00 zł
4,50 zł
4,50 zł
3,00 zł
7,00 zł
5,00 zł
8,50 zł
5,00 zł
9,00 zł
8,50 zł
16,00 zł
10,50 zł
Bestsellery
16,00 zł
8,50 zł
40,00 zł
8,50 zł
4,00 zł
27,00 zł
12,50 zł
5,00 zł
5,00 zł
3,50 zł
5,00 zł
10,50 zł
8,00 zł
8,50 zł
11,00 zł
7,50 zł
22,00 zł
3,00 zł
13,00 zł
3,00 zł
3,00 zł
5,50 zł
16,00 zł
11,50 zł
3,00 zł
5,50 zł
26,00 zł
4,50 zł
13,00 zł
6,00 zł
4,00 zł
8,00 zł
6,00 zł
8,00 zł
14,00 zł
10,50 zł
4,50 zł
4,50 zł
8,00 zł
3,00 zł
7,00 zł
Ksylitol (cukier brzozowy)
Opis
Ksylitol
Cukier Brzozowy
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym – Finowie nazywają go dlatego „brzozowym cukrem”)
Cukier brzozowy prawie całkowicie może zastąpić zwykły biały cukier w kuchni. Stosowany jest do deserów, napojów, smażenia i gotowania, do słodzenia ciepłych napojów. Idealnie nadaje się do pieczenia ciast. Wyjątek stanowią ciasta drożdżowe. Ksylitol nie reaguje z drożdżami, prze co drożdże nie wyrosną tak jak przy zastosowaniu zwykłego cukru. Dlatego przy wypiekaniu ciast drożdżowych bądź chlebów lepiej stosować cukier zwykły.
Bywa również stosowany w gumach do żucia, pastach do zębów, a także w dropsach czy też aerozolach do nosa.
Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki.
Zastosowanie ksylitolu:
- do bezpośredniego spożycia
- do pieczenia ciasta, z wyjątkiem drożdżowego (na ksylitolu drożdże nie rosną)
- do smażenia, gotowania, do mrożonek
- do przetworów: dżemów, konfitur, soków
- do deserów