

































































































Ksylitol (cukier brzozowy)
Opis
Ksylitol
Cukier Brzozowy
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym – Finowie nazywają go dlatego „brzozowym cukrem”)
Cukier brzozowy prawie całkowicie może zastąpić zwykły biały cukier w kuchni. Stosowany jest do deserów, napojów, smażenia i gotowania, do słodzenia ciepłych napojów. Idealnie nadaje się do pieczenia ciast. Wyjątek stanowią ciasta drożdżowe. Ksylitol nie reaguje z drożdżami, prze co drożdże nie wyrosną tak jak przy zastosowaniu zwykłego cukru. Dlatego przy wypiekaniu ciast drożdżowych bądź chlebów lepiej stosować cukier zwykły.
Bywa również stosowany w gumach do żucia, pastach do zębów, a także w dropsach czy też aerozolach do nosa.
Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki.
Zastosowanie ksylitolu:
- do bezpośredniego spożycia
- do pieczenia ciasta, z wyjątkiem drożdżowego (na ksylitolu drożdże nie rosną)
- do smażenia, gotowania, do mrożonek
- do przetworów: dżemów, konfitur, soków
- do deserów
Więcej: zobacz na blogu kliknij