7,90 zł
4,70 zł
13,60 zł
5,00 zł
15,20 zł
3,20 zł
9,40 zł
26,20 zł
22,00 zł
12,10 zł
6,50 zł
13,50 zł
8,00 zł
7,30 zł
4,20 zł
7,30 zł
9,50 zł
5,00 zł
5,20 zł
5,80 zł
5,00 zł
10,50 zł
3,00 zł
10,50 zł
11,50 zł
4,20 zł
4,00 zł
6,50 zł
6,00 zł
6,00 zł
6,00 zł
13,00 zł
8,00 zł
8,50 zł
18,90 zł
8,40 zł
13,60 zł
4,70 zł
3,00 zł
3,00 zł
4,50 zł
4,20 zł
3,00 zł
6,80 zł
4,50 zł
8,40 zł
5,00 zł
9,00 zł
8,50 zł
15,20 zł
10,50 zł
15,20 zł
8,00 zł
8,50 zł
3,50 zł
12,10 zł
26,20 zł
5,00 zł
4,50 zł
8,40 zł
9,40 zł
8,00 zł
7,30 zł
21,00 zł
4,70 zł
10,50 zł
22,00 zł
3,20 zł
3,00 zł
11,50 zł
18,90 zł
3,00 zł
13,00 zł
3,00 zł
5,00 zł
5,20 zł
15,20 zł
4,00 zł
10,50 zł
6,00 zł
5,80 zł
4,00 zł
3,00 zł
13,60 zł
4,50 zł
7,90 zł
7,90 zł
9,00 zł
4,20 zł
6,00 zł
3,00 zł
Inulina
Opis
Inulina
Inulina Jest białym proszkiem bez smaku, przypomina skrobię .
Naturalnie występuje ona w bulwach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, dla których stanowi materiał zapasowy.
Do celów użytkowych, najczęściej pozyskuje się ją z cykorii i słonecznika bulwiastego (topinambura).
Stosowanie:
Można ją stosować w kuchni ; sprawdza się doskonale jako zagęstnik do zup i sosów.
Podczas gotowania w wodzie przyjmuje postać galaretki, można ją więc wykorzystać wszędzie tam, gdzie potrzebna jest skrobia, żelatyna czy mąka.
Dodatkowy plus to lekka słodycz inuliny .
Dzięki temu znajduje swoje zastosowanie w rozmaitych wypiekach , pieczywie, naleśnikach.
Dawkowanie: dzienna dawka 20 g (3-4 łyżki stołowe). Nie przekraczać dziennej dawki. Stosowana do wypieków, naleśników, jogurtów, twarożków jako zagęstnik do sosów, zup, galaretek lub spożyć bezpośrednio po rozpuszczeniu w letniej wodzie.