
































































































Inulina
Opis
Inulina
Inulina Jest białym proszkiem bez smaku, przypomina skrobię .
Naturalnie występuje ona w bulwach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, dla których stanowi materiał zapasowy.
Do celów użytkowych, najczęściej pozyskuje się ją z cykorii i słonecznika bulwiastego (topinambura).
Stosowanie:
Można ją stosować w kuchni ; sprawdza się doskonale jako zagęstnik do zup i sosów.
Podczas gotowania w wodzie przyjmuje postać galaretki, można ją więc wykorzystać wszędzie tam, gdzie potrzebna jest skrobia, żelatyna czy mąka.
Dodatkowy plus to lekka słodycz inuliny .
Dzięki temu znajduje swoje zastosowanie w rozmaitych wypiekach , pieczywie, naleśnikach.
Dawkowanie: dzienna dawka 20 g (3-4 łyżki stołowe). Nie przekraczać dziennej dawki. Stosowana do wypieków, naleśników, jogurtów, twarożków jako zagęstnik do sosów, zup, galaretek lub spożyć bezpośrednio po rozpuszczeniu w letniej wodzie.
Więcej: zobacz na blogu kliknij