Młody jęczmień
Młody Jęczmień to 100% sproszkowanego młodego jęczmienia. Napój z młodego jęczmienia jest wspaniałym pożywieniem wspierającym nasz organizm i jego system immunologiczny do walki z chorobami. Młody jęczmień w porównaniu z pszenicą zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, więcej niż dwa razy magnezu, 5 razy więcej żelaza, ale o połowę mniej fosforu - pierwiastka, który znajduje się w większości pokarmów. Zawiera także znaczącą ilość manganu i cynku. Młody jęczmień przywraca kwasowo- zasadową równowagę. Jest 2 razy skuteczniejszy niż szpinak, jest całościowym produktem zasadotwórczym.
Młody Jęczmień zawiera kompleks witamin, który aktywuje enzymy pomagające zapobiegać chorobom i stanom patologicznym. Młody jęczmień ma wysoką zawartość beta karotenu, witaminy C,E i witamin z grupy B, B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantenowego i choliny, pochodnej witaminy B. Na niedobór witamin cierpimy z powodu przewagi przerobionych produktów spożywczych i faktu, że niektóre nasze pokarmy tracą składniki odżywcze wcześniej, niż dostaną się na stół. Jednak witaminy i inne składniki odżywcze w Młodym Jęczmieniu pozostają prawie nietknięte.
Proszek z młodego jęczmienia zawiera wszystkie witaminy, minerały, pierwiastki śladowe oraz antyoksydanty. Zawiera również chlorofil, kwasy nukleinowe,(DNA, RNA), enzymy, kwasy tłuszczowe i wiele innych dla pożytecznych dla zdrowia substancji.
Do spożycia proszek miesza się z wodą w wyniku czego powstanie zielony sok - żywy napój. Ten napój jest zasadotwórczy. Po około 20 min. napój zostaje strawiony i wszystkie wartościowe składniki dodadzą dużą porcję energii i sił. Odżywczo jedna łyżeczka tego proszku odpowiada kilku sztukom warzyw np. wartości odżywczej dwóch głów brokuł. Jest również dużym pomocnikiem podczas postu, czy diety. Uzupełni odżywczy deficyt i przyśpiesza procesy oczyszczające w organizmie.
Dlaczego warto stosować młody jęczmień?
-
obniża ryzyko zachorowania na raka oraz inne choroby cywilizacyjne,
-
zwalnia tempo starzenia organizmu,
-
poprawia metabolizm,
-
wspomaga koncentrację,
-
jest bogatym źródłem składników mineralnym takich jak magnez, wapń, fosfor, chrom, krzem, bor, potas, miedź, cynk i żelazo,
-
posiada bardzo dużo witamin: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B12), beta-karoten, witaminy A, C, E, K oraz kwas foliowy,
-
wzmacnia system odpornościowy,
-
ze względu na liczne właściwości przeciwzapalne i odtruwające odgrywa znaczącą rolę w leczeniu zapalenia stawów i reumatyzmu,
-
zapobiegający skurczom mięśni,
-
przeciwdziała anemii,
-
przeciwdziała odkładaniu cholesterolu na ścianach naczyń, zapobiegając rozwojowi miażdżycy,
-
ma silne właściwości gojące i przeciwzapalne, dzięki wysokiej zawartości chlorofilu,
-
normalizując poziom cukru we krwi,
-
reguluje pracę jelit, przeciwdziałając zaparciom i innym problemom trawiennym,
-
wspomaga leczenie osteoporozy - jest bogatym źródłem wapnia (2 razy tyle co mleko), a dzięki wysokiej zawartości chlorofilu ma pozytywny wpływ na gospodarkę wapniową,
-
jest źródłem witaminy B17, której przypisuje się selektywne niszczenie komórek rakowych,
-
wpływa pozytywnie na psychikę, dodaje energii i pomaga w leczeniu depresji,
-
wzmacnia włosy i paznokcie.
Jak należy spożywać młody jęczmień w formie proszku?
1 łyżeczkę proszku z młodego jęczmienia należy rozpuścić w szklance wody lub w szklance soku owocowego. Sok z młodego jęczmienia należy pić najlepiej 20-30 minut przed jedzeniem. Zaleca się picie 2-3 szklanek dziennie.
Należy pamiętać, że płyn nie może być gorący! Wysoka temperatura powoduje straty witamin i składników odżywczych.