Żurawina Suszona
Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin C, B1, B2, B3, B6, E, K, minerałów – sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu, miedzi, manganu, żelaza; błonnika, kwasów organicznych, karotenoidów, flawonoidów, garbników, pektyn i innych substancji o działaniu prozdrowotnym. Ponadto, żurawina zaliczana jest do grona “superfoods”, które stanowi zbiór wyselekcjonowanego jedzenia posiadającego znakomity wpływ na ciało i umysł.
Żurawina suszona na co pomaga?
-
układ moczowy – spożywanie żurawiny jako lek na choroby układu moczowego znajdowało zastosowanie już w medycynie naturalnej. W pierwszej kolejności odpowiada za zahamowanie przylegania bakterii do ścian komórkowych obecnych w drogach moczowych, co umożliwia ich szybsze wydalenia i usunięcie stanu zapalnego. Dodatkowo obecność cytrynianów sprawia, że spożywanie żurawiny uniemożliwia powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych, co jest najlepszą profilaktyką rozwoju kamieni nerkowych.
-
wrzody żołądka – substancje obecne w żurawinie odpowiadają za zapewnienie ochrony błony śluzowej w żołądku, co utrudnia działanie bakterii powodujących rozwój wrzodów żołądka.
-
zdrowe zęby i dziąsła – dzięki właściwościom antybakteryjnym, żurawina utrudnia przebieg procesu przylegania bakterii do powierzchni szkliwa. Równolegle zapobiega rozwojom infekcji dziąseł.
-
miażdżyca i choroby układu krążenia – w składzie substancji zawartych w żurawinie obecne są przeciwutleniacze, które pozytywnie oddziałują na cały organizm, w tym również układ krążenia. W konsekwencji zmniejsza się ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób dotykających układ krążenia. Dodatkowo, bioflawonoidy utrudniają tworzenie zakrzepów, a równolegle odpowiadają za rozszerzenie naczyń krwionośnych. Regularne spożywanie suszonej żurawiny przekłada się na poziom dobrego cholesterolu HDL, co z pewnością obniża ryzyko wystąpienia zawału serca.
-
profilaktyka choroby Parkinsona, Alzheimera i innych chorób neurodegeneracyjnych – w wyhamowaniu rozwoju tych schorzeń skuteczne są antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki tlenowe.
-
zatrucia pokarmowe, biegunki, zaparcia – suszona żurawina posiada substancje, które odpowiadają za stymulowanie wzrostu mikroflory jelitowej. Równolegle cechują się one działaniem antybiotycznym, co umożliwia zwalczanie drobnoustrojów pokarmowych.
-
właściwości antyoksydacyjne – znajdujące się w żurawinie antyoksydanty odpowiadają za ochronę organizmu przed szkodliwym wpływem stresu oksydacyjnego, który odpowiada za degradację komórek i zmianę ich kodu DNA na nowotworowy. Codzienne spożywanie żurawiny uniemożliwia ich rozwój, a także wyhamowuje procesy starzenia skóry, włosów i paznokci.
-
właściwości przeciwzapalne – suszona żurawina wykazuje bardzo silne działanie przeciwzapalne, dlatego powinny ją spożywać osoby z grup ryzyka. Równolegle sprzyja procesom przeciwzapalnym, dlatego w wielu przypadkach infekcje są zwalczane przed wystąpieniem objawów.
-
zapobieganie infekcjom – spożywanie żurawiny jest pomocne w trakcie infekcji, co realnie skraca czas jej trwania. Skutecznie zwalczają bakterie e coli, które namnażają się w drogach moczowych. Dodatkowo zmniejszają ich przyczepność do ścianek dróg moczowych.
-
wpływ na układ sercowo-naczyniowy – związki obecne w owocach odpowiadają za spowolnienie rozwoju skrzepów, które są główną przyczyną niewydolności krążeniowej i zawału mięśnia sercowego. Ponadto, wysoka zawartość witaminy C, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i umożliwia rozszerzenie ich światła.
-
ochrona komórek mózgowych – związki zawarte w suszonej żurawinie posiadają zdolność do ochrony komórek mózgowych przed destrukcją na skutek udarów lub wylewów.
-
ochrona oczu – suszona żurawina posiada zdolność do poprawy funkcjonowania narządu wzroku, a także zapobieganie chorobom oczu, ze względu na obecność luteiny i beta-karotenów.