Pestki dyni
Pestki dyni zawierają szereg witamin takich jak: A, E, C, K i witaminy z grupy B. Posiadają również cenne minerały takie jak: cynk, żelazo, wapń, fosfor. Cennym składnikiem pestek dyni są kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone.
Właściwości:
- pestki dyni zaleca się mężczyzną ze względu na dużą zawartość witaminy E, która wpływa na płodność i jakość plemników
- cynk wspomaga kondycję seksualną oraz wspomaga zapobieganie przerostu prostaty
- Omega 3 i fitosterole wspomagają redukcję cholesterolu LDL
- wykazano również działanie antyoksydacyjne, które wspomaga redukcję wolnych rodników powodujących starzenie się skóry
- zawartość magnezu i potasu wspomaga pracę układu nerwowego w tym stanów lekowych oraz migren
- spożywanie pestek dyni wspomaga usunięcie pasożytów z układu pokarmowego
- w kuchni pestki dyni można stosować na wiele sposobów, jako dodatek do sałatek, do jogurtów, do pieczywa i wyrobów cukierniczych oraz jako zdrowa przekąska