Askorbinian sodu
Askorbinian sodu podobnie jak Kwas L-askorbinowy jest krystalicznie białym proszkiem, bez zapachu. Od Witaminy C rożni się smakiem, gdyż w przeciwieństwie do niej askorbinian posiada zasadowe pH 7-8.
Askorbinian sodu jest idealnym źródłem witaminy C. Polecany dla osób mających problem z nadkwasotą ze względu na słony smak .
Wchłania się bardzo łatwo, a nadmiar jest wydalany z moczem.
Witamina C właściwości:
1 Pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich.
2 Pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych.
3 Pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstek, dziąseł, skóry, zębów.
4 Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
5 Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
6 Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
7 Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
8 Pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
9 Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
10 Pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.
11 Zwiększa przyswajanie żelaza.