Cynamon cejloński
Właściwości cynamonu
1. Jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia. Mangan przyczynia się do utrzymania zdrowych kości i pomaga w procesie tworzenia tkanek łącznych. Żelazo pomaga w produkcji czerwonych krwinek oraz hemoglobiny, zaopatruje organizm w tlen i korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Zaś wapń pomaga między innymi utrzymać zdrowe zęby, przyczynia się prawidłowego funkcjonowania mięśni i krzepnięcia krwi,
2. Korzystnie wpływa na procesy trawienne,
3. Poprawia krążenie krwi i działa rozgrzewająco,
4. Może się wykazywać właściwościami przeciwgrzybicznymi oraz antybakteryjnymi,
5. Pomaga zwalczać mdłości,
6. Aromat cynamonu korzystnie wpływa na pamięć,
7. Łagodzi bóle mięśni oraz bóle menstruacyjne,
8. Pół łyżeczki cynamonu dziennie sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi,
9. Wspomaga walkę z trądzikiem.
10. Jest naturalnym antyoksydantem i zwalcza wolne rodniki
Na choroby serca i wysoki cholesterol
polecamy kanapkę z miodem, posypaną cynamonem. Taką kanapkę należy jeść codziennie. Regularne stosowanie wzmacnia serce i reguluje poziom tętna.
Cynamon działa przyspiesza przemianę materii
Jeżeli chcesz zgubić zbędne kilogramy polecamy miksturę z następujących składników:
-
szklanka wody,
-
0,5 łyżeczki cynamonu,
-
1 łyżeczka miodu.
Wszystkie składniki wymieszaj w letniej wodzie. Miksturę podziel na dwie części. Jedną porcję pij rano przed śniadaniem, drugą porcję wypij godzinę przed snem.
Cynamonowa kuchnia
W kuchni używany jest w postaci mielonego proszku lub całych lasek. Cynamon jest niezwykle aromatyczną przyprawą dodawaną do dań na słodko. Jego słodko – korzenny smak podkreśli smak ciast, ciastek, słodkich bułeczek deserów, ryżu, pieczonych jabłek. W sezonie jesienno – zimowym polecany jest jako dodatek do grzanego piwa oraz wina. Można go także dodać do ponczu czy kompotu. Mimo, że cynamon kojarzy się ze słodkościami, to niewielka ilość tej przyprawy idealnie się komponuje z potrawami mięsnymi.
Przeciwwskazania
Cynamon nie jest przeznaczony dla każdego. Nie powinny go stosować osoby z wrzodami przewodu pokarmowego, skłonnościami do krwotoków oraz osoby mające alergię na cynamon. Nie zaleca się stosowanie tej przyprawy w nadmiernych ilościach również przez kobiety w ciąży ponieważ może doprowadzić on do komplikacji. Osoby, które zażywają leki na cukrzyce lub inne przyczyniające się do obniżania poziomu cukru we krwi. W takim przypadku należy się skonsultować z lekarzem. Cynamon zawiera kumarynę, naturalny związek, który przyjmowany w zbyt dużych ilościach może niekorzystnie wpływać na wątrobę (cynamon cejloński zawiera najmniej kumaryny) . Dlatego zaleca się rozsądne spożywanie cynamonu, ale nie należy go całkowicie wykluczać z naszej diety.