Spirulina
Spirulina to niebiesko – zielone, mikroskopijne algi z grupy sinic, które są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także łatwo przyswajalnych dla organizmu witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, a także wit. E i beta-karotenu. Zawiera również dużo minerałów: żelaza, manganu, cynku, miedzi, selenu, oraz enzymy, bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, barwniki: fitocyjanina (odkryta jedynie w spirulinie) i chlorofil, które działają na organizm przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i antyalergicznie.
Dlaczego warto spożywać:
-
Zawiera wiele aktywnych substancji, które są niezbędne do wzrostu i regeneracji komórek organizmu
-
Uznawana za źródło każdego pierwiastka potrzebnego ludzkiemu organizmowi, wysokiej jakości białka, które jest dużo lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek inne białko pochodzenia zwierzęcego.
-
Dostarcza wszystkich witamin grupy B
-
Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich pochodzących z zanieczyszczonego środowiska
-
Posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne
-
Jej skład to: 45% Białka 20% tłuszczu 20% węglowodanów 5% błonnika 10% minerałów i witamin
-
Zawiera współczynnik wzrostu chlorelli – CGF , który wzmacnia układ immunologiczny
-
Pochłania bakterie chorobotwórcze i toksyczne substancje z organizmu
-
Przywraca prawidłowy transport jelitowy i wpływa pozytywnie na przyjazną człowiekowi florę bakteryjną w układzie pokarmowym
-
Reguluje pracę jelit i pomaga w przypadku zaparć i biegunek
-
W przeciwieństwie do antybiotyków niszczy bakterie patogenne
-
Pobudza wzrost makrofagów, które są odpowiedzialne za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji i komórek
-
Pomaga leczyć reumatyzm, cukrzycę, zaburzenia ciśnienia i trawienia
-
Poprawia kondycję psychiczną i fizyczną
-
Wspomaga wydalanie dioksyn
-
Wpływa na tworzenie krwi, wspomaga aktywność białych ciałek krwi i oczyszcza krew
Sposób spożycia:
-
Dziennie należy spożywać ok 1,5 g jest to 6 tabletek (1 tabletka 250mg)
-
Spirulinę można przyjmować w jednej dawce lub podzielić na dwie lub trzy dawki
-
Spożytą spirulinę należy popić szklanką wody lub soku
Dla kogo nie?
Nie zaleca się podawania spiruliny dzieciom. W tej kwestii nie przeprowadzono badań i lekarze nie znając bezpiecznej dla nich dawki, wolą nie ryzykować. Od zażywania mikroskopijnej algi powinny powstrzymać się kobiety w ciąży i karmiące piersią. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku osób chorych na fenyloketonurię, niepozwalającą im trawić fenyloalaniny, która jest obecna w spirulinie.
Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanego produktu zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.