Nasiona babki płesznik
bogate źródło błonnika
Najwięcej w nasionkach babki płesznik jest substancji śluzowych, głównie są to rozpuszczalne frakcje polisacharydów, które pod wpływem wody zwiększają swoją objętość, pęczniejąc w żołądku mogą zapewnić uczucie sytości na dłużej. Ziarenka babki płesznik dzięki obecności substancji śluzowych, posiadają działanie wypełniające, zwiększające objętość masy kałowej przez co mogą likwidować nawet najbardziej uporczywe zaparcia oraz ograniczać częste biegunki. Babka płesznik dzięki substancjom śluzowym może ochraniać delikatne ścianki jelit, stanowić barierę ochronną przed różnego rodzaju szkodliwymi bakteriami.
Nasiona babki płesznik ze względu na zawarty błonnik, mogą wiązać toksyny, szkodliwe substancje powstałe w procesach metabolicznych oraz obniżać zły cholesterol LDL i podnosić dobry HDL, przez co może chronić serce i cały układ krwionośny. Babka płesznik może stanowić doskonałą pożywkę dla dobrej mikroflory jelitowej (zwiększając ich liczbę), podnosi odporność organizmu, ponieważ są wypierane szkodliwe bakterie.
Nasiona babki płesznik są bardzo często zalecane osobom na diecie, które chcą schudnąć, ponieważ dzięki swym cennym właściwościom żelującym i pęczniejącym, mogą ograniczyć apetyt i utrzymują na dłużej uczucie sytości.
Przedawkowanie: w przypadku przedawkowania może wystąpić dyskomfort, wzdęcia lub zaparcia.
Wskazania do stosowania: w zaparciach nawykowych w celu rozmiękczenia stolca
Ostrzeżenia: nie pić na noc, nie stosować u dzieci poniżej 12 roku życia, w cukrzycy stosować w porozumieniu z lekarzem.
Stosowanie: 15 minut przed posiłkiem 2-3 łyżeczki zalać letnią wodą, odczekać ok. 5 min i wypić. Można też stosować jako dodatek do sałatek, surówek, zup, jogurtów, wypieków, deserów, past, musli i innych potraw.