Nasiona ostropestu plamistego
Nasiona pochodzą wyłącznie z Polskich upraw nie są organizmem genetycznie modyfikowanym (GMO). Ziarno jest wysuszone i dokładnie oczyszczone. Posiada naturalny połysk, charakterystyczne ubarwienie, o świeżym naturalnym zapachu.
Ostropest plamisty dostępny jest w postaci naturalnych całych nasion lub nasion zmielonych.Ostropest jest bogatym źródłem sylimaryny – substancji czynnej wspomagającej regenerację oraz pracę wątroby i dróg żółciowych. Nasiona gromadzą w sobie duże pokłady nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu linolowego (omega-6), kwasu linolenowego (omega–3), oleinowego (omega–9). Zawiera również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A (prawidłowy proces widzenia), D (prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu kostnego), E (naturalny przeciwutleniacz – odpowiedzialny za niszczenie wolnych rodników), K (utrzymanie prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia).
Działanie prozdrowotne: Ostropest plamisty chroni zdrowe komórki wątroby przed zniszczeniem, jak również przyczynia się do regeneracji uszkodzonych komórek czynnikami toksycznymi: długotrwała kuracja antybiotykowa, chemioterapia, nadużycie alkoholu, zatrucia grzybami. Ze względu na obecność witaminy K, powstrzymuje krwawienia: z nosa, jelita grubego, żylaków odbytu, niektórych krwawieniach macicznych oraz przy przedłużonym miesiączkowaniu. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych nasiona z ostropestu polecane są: w bólach głowy typu migrenowego, obniżaniu ciśnienia krwi oraz przy skłonności do choroby morskiej i lokomocyjnej. Łagodzą stany zapalne i hamuje zmiany skórne związane z łuszczycą. Regulują przemianę materii, obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi.
Zastosowanie:Całe nasiona ostropestu można dodawać do zup, musli, wypieków cist, ciastek oraz pieczywa i innych potraw bądź pić po wymieszaniu z maślanką czy zalaniu wodą jako zawiesinę. Można używać zmielonych nasion dodając do zimnych i gorących potraw. Można dodawać je do sałatek, jogurtów, kefirów, a nawet herbaty czy wody.