Łupina babki jajowatej
Mielone łupiny babki jajowatej są bogatym źródłem nierozpuszczalnego, śluzowatego błonnika pokarmowego, dzięki czemu skutecznie wspomaga metabolizm i pracę jelit. Posiada ona zdolność absorpcji toksyn w przewodzie pokarmowym, poprawia trawienie, wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach, oczyszcza je oraz łagodzi objawy biegunki.
Jednocześnie wspomaga ona odchudzanie zmniejszając uczucie głodu, co korzystnie wpływa na zmniejszenie apetytu. W przypadku zaparć zmiękcza konsystencję treści jelitowej, zwiększa jej objętość, co poprawia perystaltykę jelit, ułatwia oraz przyspiesza wypróżnianie. Pomaga ona utrzymać dobrą kondycję organizmu i poprawia wygląd cery.
Podana trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku w znacznym stopniu zwiększa uczucie nasycenia. Regularne spożywanie łupiny babki jajowatej łagodnie obniża poziomu glukozy po posiłku oraz cholesterol i trójglicerydy we krwi. Mielona łupina babki jajowatej są również stosowane jako lek osłaniający (np. choroba wrzodowa).
Stosowanie: Przyjmować rano i wieczorem popijając obficie wodą. Zalecana dawka 4-20g na dobę.
Sposób przygotowania: Łyżkę mielonych łupin wymieszać z 3/4 szklanki wody, soku, jogurtu lub płatków śniadaniowych, dobrze wymieszać i wypić. Łupiny można również dodawać do żywności i popić 3/4 szklanką płynu.