Lapacho
Lapacho zwany także „Herbatą Inków” to kora z długowiecznego drzewa lapacho. Jest bogatym źródłem pierwiastków takich jak żelazo, wapń, mangan, magnez. Skutecznie wspomaga leczenie chorób wywołanych przez wirusy, bakterie, grzyby. Posiada właściwości antybiotyczne. Lapacho skutecznie zwalcza pasożyty, ułatwia trawienie.
Aktywny składnik lapachol używany jest w leczeniu nowotworów złośliwych.
Napar z lapacho:
-
wspomaga leczenie chorych na leukemię, niedokrwistość, stwardnienie tętnic, alergię, grzybicę, astmę, nieżyty oskrzeli i żołądka, zapalenie wątroby i nerek, owrzodzenie dwunastnicy,
-
oczyszcza organy wewnętrzne i krew z toksyn,
-
wzmacnia odporność organizmu, zapobieganiu przeziębieniom i grypie,
-
przynosi ulgę w czasie ataków alergii, astmy, redukuje bóle głowy, migreny,
-
oczyszcza krew i narządy wewnętrzne z toksyn i trucizn,
-
wspomaga pracę jelit i zwalczanie pasożytów,
-
obniża poziom cukru we krwi
-
ma działanie antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne.
Znajduje zastosowanie w leczeniu:
* chorych na leukemię
* niedokrwistość i stwardnienie tętnic
* astmy oskrzelowej, nieżytów oskrzeli
* zapalenia jelita grubego
* nieżytów żołądka
* owrzodzenia dwunastnicy
* chorób zapalnych wątroby i nerek
* cukrzycy (obniża poziom cukru we krwi)
* rozmaitych alergii
* zakażeń grzybicznych, drożdżyc (candida)
* urazów i trudno gojących się ran
* chorób skórnych
Przeciwwskazania: stosowanie przez kobiety w ciąży, oraz karmiące piersią, stosowanie leków przeciwzakrzepowych.
Sposób przyrządzania: 1 łyżeczka kory na szklankę wody, gotować 10-15 min., po czym po 5 min odcedzić. Dawkowanie: 2-3 szklanki wywaru dziennie.